Startti ja pisteidenlasku

STARTTI

Ennen päivän ensimmäistä starttia pidetään ohjaajakokous. Ohjaajakokouksessa arvotaan myös lähtöpaikkajärjestys ensimmäiseen erään. Seuraavaan erän lähtöpaikat määräytyvät edellisen erän maaliintulojärjestyksessä. Ennen starttia on myös harjoitteluaika jolloin voi tutustua rataan paremmin, alkuverrytellä ja tehdä viimeiset säädöt ennen kilpailustarttia.

Lentävä lähtö (Rolling Start)
Jetit ajavat rinnakkain kuljettajakokouksessa ilmoitetulla lähtöalueella kunnes lähettäjän vihreä lippu laskeutuu lähdön merkiksi. Lähtölinjat tulee säilyttää erillisille merkkipoijuille asti.

Ritsalähtö
Kun kaikki laitteet ovat ryhmittyneet lähtöritsan taakse ja kilpailun johtaja on varmistanut, että startti voidaan suorittaa, annetaan merkki koneiden käynnistämiseksi. Lähtö tapahtuu starttiritsan lauetessa. Ski-luokan lähtötilanteessa noudatamme UIM:n sääntökirjaa myös sen osalta, että kuljettajan molempien jalkojen tulee olla pohjassa kunnes startti tapahtuu. Tähän voi kilpailunjohtaja antaa erillisen luvan kunkin kilpailuaamun ohjaajakokouksessa. Tämä siis tarkoittaa sitä että toista jalkaa EI saa pitää laitteen kaukalossa valmiina ennen starttiritsan laukeamista ellei toisin ilmoiteta. Juniori-luokissa poikkeuksia tähän

Seisottavien kyseessä ollen on hyvä varata yksi lähtöavustaja pitämään laitteesta kiinni, jotta startista saa kaiken irti. Istuttavien osalla avustajia saa olla kaksi. Varaslähdöstä rangaistaan siten, että varastava kuski joutuu starttaamaan uusintalähtöön kone sammutettuna ja tapponaru irroitettuna, myös tapponarua pitelevä käsi tulee olla kypärän päällä, josta sen saa ottaa vasta starttiritsan lauettua. Ski-luokissa uusintastartti on ilman lähtöavustajaa ja Runabout -luokissa vain yhtä avustajaa käyttäen.

Runabout luokkien suurin laitemäärä ritsalla on 14.

SM-runabout GP2-luokkaan voi osallistua vapaasti kaupan olevalla laitteella, johon saa tehdä sääntökirjan GP2 -kohdan mukaiset muutokset. Vastaavasti GP1-luokan laitteen tulee olla sääntökirja GP1 -kohdan mukainen. (Katso https://www.uim.sport/Documents/Document/2021%20Aquabike%20Rulebook%20-%20Published%20on%2022.12.20.pdf )

Ski luokkien suurin laitemäärä ritsalla on 18.

Eräpisteisiin tarvittava kierrosmäärä on 70% voittajan kierrosmäärästä pyöristettynä lähimpään tasalukuun.
Mikäli jonkun rataluokan lähdössä on viisi (5) tai vähemmän osallistujaa, pisteet puolitetaan.
Endurancessa pisteet puolitetaan mikäli joukkueita on kolme (3) tai vähemmän.

Pistelaskussa käytetään UIM pistelaskutaulukkoa
Muuttunut kaudelle 2019 UIM aquabike rulebook 


Kauden loppusijoituksissa ratkaisee ensin pisteet, mutta niiden mennessä tasan, ratkaisee voittojen lukumäärä, niiden ollessa tasan, ratkaisee toisien tilojen määrä, jne. Mikäli kaikki sijoitukset menevät tasan, ratkaisee kauden viimeisen erän sijoitus. Osakilpailusijoituksissa ratkaisee ensin pisteet, niiden ollessa tasan, ratkaisee jälkimmäisen erän sijoitus.